Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкоболни не получават лъчелечение заради недоплатени клинични пътеки

Снимка: ЕПА / БГНЕС
600 пациенти с доброкачествени тумори на мозъка и около 5 000 онкоболни не получават необходимото им лъчелечение заради недоплатени клинични пътеки. За това алармираха специалисти по лъчетерапия и пациентски организации. От Асоциация "Хипофиза" са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация и настояват Здравната каса да започне да заплаща високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия.

Срещу 10 000 лева за лъчетерапия Касата би спестила 400 000 лева годишно за скъпоструващо медикаментозно лечение, при това само при мозъчните доброкачествени тумори. Това изчисление направи председателят на Асоциация "Хипофиза" Ваня Добрева. Икономията ще дойде от близо 30 % пациенти, които след радиохирургично лечение постигат трайна ремисия.

Около 5 000 онкологично болни годишно са подходящи за лечение с модерните методи на лъчетерапията, които у нас не се прилагат по финансови причини, обясни д-р Румен Лазаров от Дружеството на лъчетерапевтите. Специалисти и пациенти изразиха надежда, че в деня на представянето на новото правителство ще има и нова чуваемост за техните проблеми, които стоят нерешени вече повече от 10 години.

По публикацията работи: Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна