Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пазарджик прие втора езикова експертиза и отложи делото срещу имамите

Снимка: БГНЕС

Съдът в Пазарджик прие втората част от експертизата на документи на арабски
език, изготвена от вещото лице Александър Шунин, въпреки твърденията на защитата, че вещото лице няма необходимата компетентност по арабски език в хода на делото срещу 13-те подсъдими за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями".

Втората част на експертизата съдържа преводи на доклади, в които се посочват дейностите, извършвани в ислямските кръжоци. Вещото лице Александър Шунин представи таблиците с възнагражденията и отчетите. Парите от Саудитска Арабия през Турция са получавани от Саид Мутлу, а самият той ги е разпределял между имамите.

Това, което скандализира защитата, е, че Александър Шунин днес е бил докаран я съда с кола на службите.

Недопустимо е вещото лице да бъде придружавано от различни представители на службите. Прокуратурата и службите са си избрали човек и съдът толерира това нещо, каза адвокат Васил Василев.

Обвиняемите имами са категорични, че арабската експертиза е направена в полза на прокуратурата.

Соченият за ръководител на българския клон на ислямската организация "Ал Уакф ал Ислями" Саид Мутлу дори заяви, че веществените доказателства по делото също са скалъпени от службите с помощта на основния свидетел Муафак ал Асад, който ползва и псевдонима Абу Ахмад.

Аз не мога да кажа какво има в компютъра на някой друг и откъде ги е вземал тези имена и тези таблици, каза Мутлу.

Призованото за днес второ вещо лице - д-р Сефер Хасанов от Висшия ислямски институт, не се яви и делото бе отложено за 4-ти юли. Тогава съдът ще изслуша експертизата на д-р Хасанов, който трябва да представи теологически анализ на 9 писмени материала на турски език, преведени от друго вещо лице по делото.

Съдът постанови също да бъдат призовани като свидетели за следващото заседание главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и заместникът му Ведат Ахмет.

В залата възникна спор за изплащането на пътните разноски на вещото лице Шунин, тъй като според защитата той бил довеждан в Пазарджик с автомобили на специалните служби. Пред съда Шунин посочи, че е пристигнал с автомобил на негов приятел и няма претенции за изплащане на пътни разходи. Съдът прие обяснението и не присъди разноски за транспорт.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени