Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: В искането до НС за имунитета на Цветанов е посочено и конкретното обвинение

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е поискала от Народното събрание имунитетът на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да бъде свален. Новината беше потвърдена лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

По повод искането на прокуратурата към Народното събрание Цацаров допълни:

В искането до Народното събрание е визирано конкретното обвинение, съобразно изискванията на закона. То е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с чл. 387 от Наказателния кодекс, т.е. така нареченото "допустителство по служба" - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление. Конкретните длъжностни лица, които се визират, са за инкриминирания период, лицата, заемали длъжността директори на СДОТО.

На въпрос дали се е стигнало до извод, че е имало предпоставки за незаконно подслушване, Цацаров каза:

Самата проверка още в началото показа, че липсата на каквито и да е правила по отношение на работата на мобилните екипи за негласно наблюдение, да ги наречем така, и подслушване, е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия.

По повод изказването на бившия вицепремиер Цветан Цветанов вчера в парламента, че на служебна среща в МВР Цацаров е довел депутата от ДПС Делян Пеевски, главният прокурор каза, че възпитанието не би му позволило да води непоканено лице на служебна среща, още повече, че в МВР има строг режим на достъп. По повод срещата Цацаров каза:

На въпросната служебна среща влязох в кабинета, неводейки никого и имайки уговорена среща с министъра на вътрешните работи, заварих там народния представител Делян Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на министъра на вътрешните работи. Не съм водил никого.

Още между пет и седем дни ще продължи прегледът на всяка от бюлетините, намерени в печатницата в Костинброд преди изборите при акция на ДАНС и прокуратурата, уточни Цацаров и допълни, че бройката от 350 хиляди бюлетини, която излезе в публичното пространство, е дошла от първоначалните показания на собственика на печатницата.

Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов коментира за "Хоризонт", че следва процедура, която изисква решение на Народното събрание:

Доколкото ми е известно има внесено от самия Цветанов искане за сваляне на имунитета, но то може да бъде разглеждано едва когато бъде внесено в пленарна зала самото искане на главния прокурор. Едва тогава процедурата фактически е налице пред народните представители, които трябва да се произнесат по този въпрос.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че се надява да има осъден вътрешен министър:

Много се надявам прокуратурата да стигне докрай. Аз съм убеден в това, защото виждам и нов стил на работа там. И Цветанов да застане на съд за престъпленията, които е вършил, подслушвайки включително и вас - журналисти, медии, политици, бизнесмени.

Лидерът на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Бойко Борисов каза, че няма да иска оставката на Цветан Цветанов като заместник-председател на ГЕРБ:

Нека да мине делото, да видим какво са поискали прокурорите, така че да ги оставим да работят на спокойствие. Той си го е дал (имунитетът - бел. ред), така че днес ще го потвърди и ще можем да преценим мотивите и да видим по какви мотиви е повдигнато обвинението.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна