Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров се класира за третия кръг на "Ролан Гарос"

Снимка: БГНЕС

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Българинът, който е поставен под номер 26 в схемата, победи Лука Пуи (Франция) с 6:1, 7:6 (4), 6:1 за 1:48 час. Срещата беше прекъсване два пъти заради дъжд. Така Димитров стана първият българин, достигнал до трети кръг на турнир от Големия шлем. Той достига до тази фаза и за пръв път в кариерата си. Двубоят започна отлично за Димитров, който направи ранен пробив и поведе с 3:0. Представителят на домакините спечели подаването си в следващия гейм, а до края на сета първата ракета на България взе три поредни гейма и поведе след само 27 минути игра.

Във втората част хасковлият взе аванс от 3:1, но позволи на 19-годишния французин да стигне до обрат - 4:3. След това двамата спечелиха подаванията си и се стигна до тайбрек. В него Димитров поведе с 5:2 и спечели със 7:4, за да поведе с 2:0 сета. След това заваля дъжд и срещата беше прекъсната. След повече от час и половина двубоят беше подновен. Димитров поведе с 3:0 с ранен пробив, а при 4:1 в негова полза отново заваля и двамата играчи бяха принудени да напуснат корта. След подновяването на играта Димитров направи пробив и при свой сервис стигна до успеха. Хасковлията си осигури 60 хиляди евро от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста.

Днешният мач бе труден заради времето, имаше прекъсвания, но се радвам, че спечелих бързо и се класирах за третия кръг. Радвам се, че най-сетне достигам до тази фаза в турнир от Шлема. Опитвам се да играя собствената си игра, да налагам стила си, да се забавлявам. Мисля, че усилията ми през последните месеци дават резултат. Прекарах повече от месец в Швеция, тренирах постоянно. Щабът ми е чудесен, има страхотни треньори в академията в Швеция. При треньора ми Микаел Тилстрьом всичко се получава лесно, защото освен голям специалист, той е и чудесен човек. За мен е важно в определени моменти да чувам това, от което имам нужда. Радващото е, че всички в академията имаме развитие. Хубаво е да съм отново в Париж, чувствам се като у дома. Кортовете са страхотни. Никога не е лесно да играеш в турнир от Шлема, но се чувствам прекрасно, нямам проблеми с контузии. Винаги е удоволствие да играеш срещу световния номер 1. В същото време обаче трябва да дадеш всичко от себе си в подобни срещи. Предстоящият мач с Джокович ще е съвсем различен от онзи в Мадрид. Сега ще играем в 3 от 5 сета и все пак турнирът е от Шлема. За Джокович този сблъсък ще означава повече, отколкото за мен. Аз съм се готвил именно за такива мачове. Очаквам го с нетърпение. Трябва да играя максимално дълго на върха на възможностите си. Досега не съм играл на Централния корт "Филип Шатрие", не знам как ще се чувствам, коментира Григор Димитров.

 В третия кръг българинът  ще се изправи срещу номер 1 в света Новак Джокович (Сърбия). 26-годишният сърбин има 37 титли в кариерата си и е заработил над 49,7 милиона долара от наградни фондове като професионалист. Джокович има две победи срещу Димитров в три мача досега. През 2012 година сърбинът печели с 6:3, 6:2 в третия кръг на турнира "Мастърс" в Шанхай, а през март тази година той се наложи над българина със 7:6(4), 6:1 на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. На 8-ми май Димитров надделя над Джокович със 7:6(6), 6:7(8), 6:3 във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид и стана първият български тенисист, който побеждава действащ номер 1 в световната ранглиста на АТП.

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна