Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Райков: Бяхме отбор "А" на българското общество

Снимка: БГНЕС

Важно е не какво днес пишат журналистите, а какво утре ще пишат историците за нашето управление, каза Марин Райков, служебен премиер и министър на външните работи в служебното правителство (13 март - 29 май 2013-а година).

Откритите от служебния кабинет 240 млн. лв. резерви в енергетиката са предпоставка да няма увеличение на цената на тока от 1-ви юли, посочи Райков и допълни, че екипът му е разработил новата система за ценообразуване, която премахва изкривяванията в системата. Въпреки наследения рестриктивен бюджет, Райков отбеляза намаления бюджетен дефицит и увеличения фискален резерв:

От 3,870 млрд. лева в края на февруари и началото на март, към 30 април фискалният резерв е вече 5,404 млрд. лева, а държавата е разплатила към фирмите и общините близо 97 милиона лева, като в това число влиза и възстановено забавено ДДС. В периода на работа на служебното правителство, бюджетният дефицит е намалял с 445 милиона, а фискалният резерв е нараснал с 1,534 млрд. лева, но това, което за мен е най важно, е не какво днес пишат журналистите, а какво утре ще пишат историците за нашето правителство.

Райков бе категоричен: Ние поехме управлението, когато никой друг не желаеше да го направи. Не бяхме нито отбор "В", нито отбор "С" на една или друга политическа партия или политическа групировка. Бяхме отбор "А" на българското общество.

Той смята, че се е справил с организацията на предсрочните парламентарни избори на 12-и май – основната цел, заради която беше назначено и служебното правителство:

Поехме ангажимента да направим свободни и демократични избори. Дали бяха честни, ще определи историята, защото честността на едни избори се определя от поведението на всички участници. Редица политически партии ни упрекнаха, че не сме възпрепятствали нарушенията, които те правеха. Упрекнаха ни, че не сме предотвратили неразбориите, произтичащи от Изборния закон, който те приеха, че не сме взели конфронтационно поведение или че не сме взели страна в конфронтацията, която те генерираха, защото видите ли, който не е с нас е против нас.

Марин Райков подчерта, че неговото правителство не е имало нито една политическа фигура, а само експерти.

Основната ми мисия като министър на външните работи беше да успокоя Европейския съюз, че няма да посегнем на чуждите инвеститори, че няма да нарушим приетите правила, каза Райков в отчета за управлението на служебния кабинет.

Той благодари на президента за доверието. Това е човекът, на когото всички ние дължим уважение и лоялност, добави Райков.

Моите министри дадоха всичко от себе си. Дължа им благодарност и извинение за напрежението по време на управлението заради тежката ситуация. Райков благодари и на семействата на министрите за подкрепата и разбирането. На журналистите пожела професионализъм и независимост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени