Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва посещението на руския патриарх Кирил в Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Започва посещението на руския патриарх Кирил в Атина. След 21 години главата на руската православна църква отново посещава Гърция и Атонските манастири. Гръцката дипломация акцентира на официалното посещение на руската църковна делегация, като се има предвид близките отношения на партиарх Кирил с президента Путин.

Извънредни мерки за сигурност са въведени в цяла Атина във връзка с посещението на руския патриарх. От няколко дни руски и гръцки полицаи от специалните части проверяват щателно местата, които ще посети партиархът. Членовете на Светия синод на гръцката православна църква, начело с архиепископ Йеронимос, посрещат руската делегация. Над 50 руски журналисти отразяват визитата на патриарха.

Утре гръцкият архиепископ и патриарх Кирил ще отслужат литургия в църквата „Свети Пантелеймон”, която се намира в квартал, където живеят много преселници от Русия. Следва ауденция при президента и при премиера на Гърция.

Няколко дни партиарх Кирил ще остане в Света гора, за да посети манастирите в Атон.

Гръцката дипломация поставя специален акцент на посещението на руския патриарх. Очаква се то да има положителено отражение към увеличаване на руските туристи в Гърция. В политически акспект визитата на главата на руската църква се тълкува като израз на засилване на отношенията Атина – Москва.

Информация на Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна