Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционният празник на суджука в Горна Оряховица

Снимка: Архив

С уличен парад в Горна Оряховица започва традиционният празник на най-прочутия деликатес, произвеждан в града - горнооряховския суджук.

Двудневната празнична програма предвижда кулинарни състезания и концерти на самодейни състави. 20-метров суджук, приготвен по стара рецепта, ще могат да опитат гостите. За изработването му са използвани 120 кг говеждо месо и подправки.

В Горна Оряховица суджук се прави повече от 200 години, каза Пламен Младенов, директор на историческия музей в града: Предприемчиви горнооряховци налагат една рецепта за консервиране на месото с осоляване. Първоначално месната маса се накълцва със сатър, ръчна е била всичката обработка. В началото се е сушало в естествени условия, за да се улавят характерните тука, благоприятните климатични влияния - сух, студен въздух, сравнително умерени течения. Също така се оказала и доста благодатна флората, тъй като има една специална бяла суха плесен, която помага мазнините да не гранясват. И така именно горнооряховският суджук се утвърждава като един водещ деликатес на града.

През 2011-а горнооряховският суджук бе регистриран в ЕС като защитена кулинарна марка.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във В. Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна