Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Георгиева: Грижата за аутистите е хаотична, трябва да се създаде ред

Снимка: БГНЕС
Необходимо е държавата да поеме отговорност и да създаде Национална програма по проблемите на децата-аутисти. Това заяви във Варна по време на международна конференция, посветена на аутизма, Пенка Георгиева от пациентските организации "Заедно с теб".

До този момент грижата за аутистите е хаотична и трябва да се създаде ред, за да може системата за обгрижването им да заработи, посочи Георгиева. Тя допълни:

Имам уверението на министър Таня Андреева, че ще направим следващите месеци тази национална програма съвместно със социалното и просветното министерство, тя се ангажира лично да помогне в тази посока, така че се надявам това да се случи. Националната програма трябва да бъде грижа на държавата, т.е. националната програма се финансира от държавата. Тъй като при тези деца не се изисква използване на лекарства, т.е. разходите са по-малки, а просто наистина трябва една добра воля.

Според водещи специалисти, участници в тридневния форум, модерните технологии могат да допринесат за по-добра работа с децата-аутисти, трябва да има и повече неправителствени организации като фондация "Карин дом" във Варна, които да работят тях.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени