Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Газдов: Няма опасност от срив на енергийната система на страната

Снимка: БГНЕС

Производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници поискаха среща с енергийния министър Драгомир Стойнев заради продължаващите ограничения в производството й. Срещата обаче няма да се състои днес, както настояха от ВЕИ-бранша, обяви в "Преди всички" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов:

Надяваме се до края на седмицата да се срещнем с министър Стойнев, надяваме се и на среща в МОСВ. Защото това, което се случва, е недопустимо в държава от ЕС да има институции, които считат, че са над закона, в случая електроенергийният системен оператор. Законът предвижда в случаи, в които е застрашена системата, диспечерите да имат право да изключват всяка една енергийна мощност. За последните три месеца те преценяват около 20 пъти, че системата е пред срив точно между 10.00 и 5.00 часа. Това е все едно да отидете на доктор и той да ви каже - всеки ден между 10 и 5 вие сте застрашени от инфаркт. Повярвайте ми, България няма проблем между 10.00 и 5.00 часа да овладява енергийната си система.
И Стойнев, и Орешарски могат да направят сметка дали България ще може да привлича чуждестранни, пък и местни инвестиции, за да се задвижи отново икономиката, ако продължава да третира вече направена инвестиция за 5 милиарда по този начин, а именно да се налага институционален тормоз на едни производители в енергетиката.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Никола Газдов можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени