Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие законодателни мерки срещу безконтролното подслушване

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за специалните разузнавателни средства. ГЕРБ гласува против.

С изменението Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) се изважда от структурата на МВР и се обособява в самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. Целта на внесените промени от БСП и ДПС е да се спре безконтролното подслушване.

Председателят на агенцията ще се избира от парламента с мандат от 4 години. С промените се възстановява Националното бюро за независим и действен контрол над СРС-тата. Всяка година Бюрото ще внася в парламента доклад за това как се спазват и защитават правата на гражданите срещу незаконното подслушване. Нов момент в проекта е заявителите на СРС-та да заплащат от своя бюджет за тяхното използване. 

Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че по време на управлението на ГЕРБ 3 пъти е нараснала употребата на СРС-та:

Злоупотребата със СРС-та, незаконното подслушване беше една от най-срамните язви на предишната власт, защото беше публична тайна как вместо за борба с организираната престъпност и за защита на националната сигурност, СРС-тата се използват за подслушване на политически опоненти, на бизнес с цел рекет, изнудване и политически цели.

Няма установени незаконни подслушвания, контрира депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Той припомни случая "Галерия" и случая "Иван Рилски" от времето на Тройната коалиция:

В началото на предизборната кампания внесеният анонимен сигнал от Сергей Станишев се говореше през цялата кампания за незаконно подслушване. Два месеца по-късно, когато вчера бях в прокуратурата, вие видяхте, че всъщност не се говори за незаконно подслушване, а се говори за някакво предполагаемо обвинение за неупражнен контрол, но не е доказано подобно престъпление.

В изказването си Цветанов спомена няколко случая, при които когато е бил министър, пред него са лобирали за определени неназовани от него бизнесмени, депутати от ДПС. Това предизвика веднага реплика от страна на председателя на ДПС Лютви Местан:

Всяка атака на лицето Цветан Цветанов по мой адрес, по адрес на който и да е мой колега, е един истински комплимент за нас. Колеги, бъдете горди, ако това лице ви напада. Той има други проблеми и аз ви предлагам повече да не се занимавате с него, има други органи, които ще се занимават с него оттук нататък.

Преди това депутатите ратифицираха на първо и второ четене изменението на Меморандума за разбирателство между правителството на България и Световната банка за партньорство и оказване на техническа подкрепа във връзка с изпълнението на структурните инструменти на Европейския съюз. По време на дебатите депутатът от ГЕРБ и бивш министър по европейските фондове Томислав Дончев заяви, че заедно с Европейската комисия всеки детайл от меморандума е оглеждан и е от полза за България.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна