Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 5% от постройките в ромската махала в Ямбол са законни

Снимка: БГНЕС

По-малко от 5 процента са законните постройки в ромската махала на Ямбол. Главният архитект на града Стоян Жечев е убеден, че да се реши проблема с незаконните ромски гета и къщи са необходими помени в Закона са общинската собственост.

След като е построен незаконният строеж върху общинска собственост, всъщност това е основната пречка да го узаконим, защото ЗУТ-а го свениха и преди 2001 година можем да правим узаконяване, търпимост и т.н. Но те като нямат отстъпено право на строеж, ние не можем на незаконен строеж да отстъпим право на строеж и тогава да го узаконим или обратното. В момента ако го узаконяваме ще е на името на общината, което е изключително натоварващо.

Освен, че не плащат данъци, собствениците на незаконните постройки не могат да купуват и да продават имотите си по законен начин и много често се вършат измами.

Проблемът с незаконното строителство не е само в циганските махали, но и в кварталите с ниско жилищно строителство, както и в селата, където до 80 на сто от постройките са незаконни, заяви арх. Жечев.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна