Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция блокира достъпа до площад "Таксим" в Истанбул

Снимка: Архив

Центърът на Истанбул е окупиран от полицията, която забранява достъпа до площад "Таксим". Метрото и автобусите в центъра не работят. В съседните на площада улички отвременавреме стават сблъсъци между полицията и малки групи демонстранти.

Специалните части атакуваха снощи "Таксим", където се бяха събрали много анти правителствени демонстранти. Около 21 часа полицията предприе действия срещу демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и бронирани коли. След това навлезе в парка "Гези", където бяха разположени палатките на протестиращите и буквално срина парка със земята.

По-рано правителството бе обещало, че няма да се докосва до парка и протестиращите там, но турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера на митинг в Анкара:

Днес имаме митинг в Истанбул, ако не изпразните парка, нашата полиция знае как да го изпразни.

Полицията атакува протестиращи с бронирани коли и сълзотворен газ,подпалени бяха няколко палатки. Сблъсъците се прехвърлиха по улиците на мегаполиса.

Намиращият се близо до парка "Гези" хотел "Диван" се превърна в походна болница, където лекари доброволци оказваха първа помощ на пострадалите. Почти през цялата нощ продължиха сблъсъците по централните улици на мегаполиса, обхванаха и съседните квартали Нишанташъ и Мачка.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че са ранени 44 души, но според неофициални източници са повече. Валията защити силовите действия на полицията, като заяви,че са атакували парка "Гези", защото там имало маргинални групи.

Атаките на полицията ескалираха напрежението сред гражданите, населението на азиатския бряг на града излезе на демонстрация на булевард "Багдад". Няколко хиляди души протестираха, като тракаха с тенджери и тигани. Група демонстранти тръгнаха към площада "Таксим", за окажат подкрепа на протестиращите на площада, но полицията издигна барикада на моста над Босфора и не ги пусна да минат. Но протестиращите през цялата нощ останаха навън, скандирайки антиправителствени лозунги.

Протести имаше и в Анкара, където се състоя седяща демонстрация срещу правителството. Полицията отново използва бронирани машини. Градусът на напрежението от снощи силно се повиши.

Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители, в който членуват 240 000 души, призова към обща стачка на 17 юни.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна