Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш посланик с агентурно минало е назначен за постоянен секретар в МВнР

Снимка: БГНЕС

Бившият ни посланик в Сърбия, който е с агентурно минало, е назначен на най-висшия дипломатически пост в Министерство на външните работи, потвърдиха за "Хоризонт" от ведомството. Министър Кристиян Вигенин е избрал за постоянен секретар Георги Димитров, който беше отзован от Белград от предишните управляващи заради принадлежност към Държавна сигурност.

Георги Димитров е с богат дипломатически опит. Бил е секретар по външната политика на президента Георги Първанов. Последно управляваше посолството на България в Белград. След като през 2010-а година комисията по досиетата обяви, че е бил агент на първо и второ главно управление на ДС, външният министър от ГЕРБ Николай Младенов го върна в София заедно с останалите посланици в списъка. После Георги Димитров осъди МВнР заради незаконно прекъсване на задграничната му командировка, тъй като президентът Първанов отказваше да подпише указ за освобождаването му.

Новият външен министър от БСП Кристиян Вигенин заяви, че няма да предлага посланици с досиета, но ще използва тяхната експертиза в дипломатическата служба. Като постоянен секретар Георги Димитров ще отговаря за кариерното развитие на дипломатите и ще организира структурните звена на министерството. В свои интервюта той е заявявал, че като агент на бившето контраразузнаване не е доносничил и е служил на държавата.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна