Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу препоръча на Орешарски да консултира ключовите назначения

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Европейската комисия отправи призив към политиците в България да търсят консенсус в името на страната. При срещата си с премиера Пламен Орешарски в Брюксел Жозе Барозу му препоръча да консултира ключовите назначения и каза, че наблюдението над България трябва да продължи.

Председателят на Европейската комисия каза, че знае, че политическата ситуация у нас е напрегната. По думите му, някои от последните събития, особено спорният избор за ръководител на ДАНС, са предизвикали загриженост не само в България, но и сред европейските партньори. Барозу каза, че е призовал Орешарски да прави широки консултации за ключовите назначения, особено тези, свързани с корупцията и организираната престъпност. Това в ДАНС, по думите му, е доказало необходимостта от реформи. Мониторингът върху правосъдието и вътрешните работи трябва да остане, каза още Барозу, без да се ангажира със срокове. Той акцентира върху поляризацията в българското общество, като подчерта:

Знам, че демокрацията е и конкуренция и че партиите се борят за власт, но в тази борба е важно да има поне и минимален национален консенсус по основните проблеми на обществото. Искам още един път, както съм правил и в други ситуации - да призова всички демократични сили и обществото в България, да покажат решимост за някакъв вид консенсус, който ще бъде за доброто и на България, и на Европейския съюз, за стабилността и просперитета. Това е призивът ми към всички политически сили, които ги е грижа за бъдещето на България.

Премиерът Пламен Орешарски заяви след срещата си с него:

Уверих го, че аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета от социално-икономическата сфера.

По-рано днес десетина протестиращи наши сънародници посрещнаха кортежа на Орешарски с освирквания и викове "Оставка".

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна