Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва предлага за обсъждане приемането на България в Шенген

Снимка: БГНЕС

Въпреки несъгласието на някои държави-членки новият ротационен председател на ЕС - Литва, ще предложи за обсъждане приемането на България в Шенгенската зона. Това ще стане през декември на срещата на европейските министри на вътрешните работи, съобщи за "Хоризонт" Дариус Гайдис, временно управляващ посолството на Литва у нас:

Ще направим всичко възможно да се справим с този проблем и да намерим решение, което да доведе до българското и румънското членство в Шенгенската зона. Като председателство, планираме този въпрос за обсъждане на декемврийския Съвет по правосъдие и вътрешни работи. Колкото до Литва, като държава, ние силно подкрепяме присъединяването на България към Шенген. Това бе потвърдено и от нашия президент при връчването на акредитивните писма преди 2 седмици на българския посланик Василий Такев.

България ще стане член на Шенген, когато се възстанови доверието на държавите-членки, посочи и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Група страни, начело с Холандия, отказват да приемат Румъния и България в Шенген, защото нямат добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени