Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Шалев: Уволнението ми е политическо

Снимка: Архив

В интервю за "Преди всички" Митко Шалев, директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, определи уволнението си като политическо.

Центърът осъществява програмата "Учене през целия живот" към Министерството на просветата. Шалев получил микроинфаркт и все още е на лечение в болница, стана ясно от самия него. Мотив за уволнението му е, че не отговаря на новата длъжностна характеристика.

Хората, които са били вътре, са писали проекти, използвали са парите, разделени са и т.н., при което ми беше ясно, че трябва да се отстранят някои от личностите. Установих, че има 102-ма некоректни бенефициенти, с които водя дела, на досъдебно производство са 54 от тези бенефициенти, като вече има осем спечелени дела. Сестрата на Ренета Инджова - Ася Инджова беше кандидатствала при нас и бе спечелила два проекта - единият за 167 хиляди евро, другият - за 134 хиляди евро. Беше ги спечелила и беше злоупотребила с тези пари и се наложи не само тя, а и други такива имена да връщат парите, при което обаче основание за това нещо нямаше до момента, докато беше ГЕРБ на власт. Аз не съм партийна личност и не съм пристрастен към никоя партия. Аз съм един професионалист с 40 години опит в Българската национална агенция, по моему - най-успялата организация в държавата, защото има 104,8 на сто усвояемост от капацитета на европейските средства, каза Шалев.

В образователното министерство има и други кадрови промени. Управителят на фонд "Научни изследвания" акад. Владимир Овчаров е подал оставка заради раздори около новия конкурс на фонда, по който трябваше да бъдат раздадени близо 12 млн. лв. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна