Eмисия новини
от 18.00 (2) часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов дигитален мамограф получи Сливенската областна болница

Нов дигитален мамограф получи Сливенската областна болница от здравното министерство. Апаратът ще се използва в борбата срещу най-разпространеното онкологично заболяване сред жените - ракът на гърдата.

Мамографът е от най-висок клас и е оборудван с всички последни хардуерни и софтуерни технологии за намаляване дозата на облъчване на пациентите. Директорът на Сливенската областна болница д-р Васислав Петров каза, че апаратът е част от инвестиционната програма на Министерството на здравеопазването за модернизация на българските лечебни заведения, финансирани по Оперативна програма "Регионално развитие".

Такива високотехнологични дигитални мамографи ще бъдат доставени в още 5 областни болници в страната - в Русе, Монтана, Благоевград, Велико Търново и Смолян, и в Университетските болници в Пловдив и Плевен.

В Сливенската областна болница апаратът ще започне работа до един месец, след получаване на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Според статистиката на Българския национален раков регистър, ракът на гърдата формира близо 26 на сто от всички ракови заболявания при жените.

По публикацията работи: Щиляна Василева - кор. на БНР в Сливен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна