Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание решава дали да прекрати мандата на д-р Пламен Цеков

Снимка: Радио Видин

В предаването "Преди всички" депутатите д-р Емил Райнов от Коалиция за България и д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ коментираха евентуалното отстраняване на д-р Пламен Цеков от поста управител на НЗОК.

Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и бивш председател на здравната комисия, каза: Факт е, че НЗОК всяка година до 30-и юни внася в НС отчет. Тази година Касата е изпълнила задължението си - отчетът е внесен в МС. Това е официален документ. НЗОК е била многократно проверявана. Сега има безпринципно политическо кадруване. Не приемам аргументите за непрозрачно управление. Лекарският съюз водеше преговори.

Д-р Пламен Цеков се опита да въведе методика, която беше отменена от съда заради процедура, а не по същество. Сигурна съм, че днес ще се гласува оставката му. Д-р Цеков днес няма да присъства, не е поканен. Ще следим процедурата и ще сезираме Конституционния съд. След освобождаване на Пламен Цеков няма да има кой да управява Касата, защото няма подуправител от 4 месеца.

Д-р Емил Райнов, зам.-председател на здравната комисия в НС: Надзорният съвет не е сменен. Това е доказателство, че не правим политически чистки. През последните 4 години Касата се управлява непрозрачно, няма достъп. Контролните органи трябва да се запознаят какво точно се случва. Те ни упрекват, че сме оставили кадри на ГЕРБ. В закона пише, че когато управителят не изпълнява своите пълномощия, има подуправител, който да върши това. Здравната каса няма да попадне във вакуум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени