Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета налага нов дълг до 1 милиард лева

Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета налага нов дълг в размер до 1 милиард лева, съобщи министърът на финансите Петър Чобанов в кулоарите на Народното събрание. Той посочи няколко причини за тази корекция:

Първото е недобре разчетените приходи. Оттам нататък имаме тази емисия от 800 милиона, която изчерпва буфера за нов дълг. При положение, че имаме недобре разчетени приходи, те няма да дойдат. Това финансиране трябва да дойде отнякъде и то ще дойде отчасти с нов дълг. Освен това имаме някои недобре планирани разходи, пример: хората с увреждания - парите за тях стигат до октомври, тоест, така или иначе там трябва да направим нещо. Значи, новият дълг е колкото да покрие недостига от приходите и освен това да имаме някакъв ликвиден буфер за началото на следващата година, за да не се повтарят пожарните емисии от началото на тази. Иначе числото, към което се ориентираме засега, е да се поберем в рамките на лимита за дълг, който е в държавния бюджет така или иначе, тоест до един милиард лева.

Министър Чобанов коментира и прогнозата на Международния валутен борд за слаб икономически растеж и неприемливо висока безработица у нас тази година.

Друг основен проблем е, че с постановление на МС са разпределени над 330 милиона лева от началото на годината. Това е буферът. Всяка година, при нормалното управление на бюджета, крие някои рискове и някои изненади. Всяка година се оставя един буфер в централния бюджет, който да се използва в рамките на цялата година. Към момента такъв буфер няма. За да може да преразпределяме пари от едни системи към други, така че да се вместим в рамките на тези разходи, но без такъв гъвкав буфер, никоя нормална система не може да се управлява. Фондът казва - вие можете да се поберете в рамките на този бюджет. Можем да се поберем, но това означава същата политика, която беше водена досега, тоест, да спрем плащанията. Видяхте какво се случи, като се спряха плащанията през 2009-а година. Тогава имаме най-големия спад в брутния вътрешен продукт с размер на 7,6 процента, тоест, ние можем да се отнесем по същия начин към бизнеса, но ситуацията в никакъв случай по отношение на икономиката няма да се подобри. Не случайно Фондът казва следващо изречение - ако все пак поради влошената икономическа ситуация, която наблюдаваме, имаме неизпълнение на приходите, не мачкайте разходите, тоест, не ги намалявайте от това, което е предвидено в бюджета, защото просто икономиката няма да издържи. Тя не издържа, виждаме, че растеж няма и перспективите категорично не са добри. 

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна