Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС реагираха остро на изявлението на президента

Снимка: Архив

С изявлението си президентът показа непознаване или неуважение на Конституцията. Това каза медийният секретар на БСП Антон Кутев на извънреден брифинг. Предложенията на държавния глава не съответстват на неговите конституционни правомощия и със своето изявление Росен Плевнелиев се е опитал да игнорира парламентарния характер на републиката и изборът на българските граждани, посочи Кутев и добави:

Ние сме твърдо убедени, че бързи избори са единственият начин Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се задържат на власт, както сме и твърдо убедени, че задържането на Бойко Борисов и Цветан Цветанов на власт, за което господин Плевнелиев активно работи, и смисълът на тази власт, тя не им трябва като самоцел, тя им трябва, защото много добре знаят какво би последвало, ако не успеят да заметат следите след себе си. Той е президент на Бойко Борисов и очевидно той управлява и се отчита през Бойко Борисов, в случая пред лидера на опозицията, а не пред гражданите, които са го избрали.

С изказването си президентът Росен Плевнелиев се превръща в говорител на ГЕРБ, коментира пред "Хоризонт" депутатът от ДПС Камен Костадинов. По думите му обществото желае изцяло нов изборен кодекс. Настояването на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров да се започне процедура по импийчмънт на държавния глава, Камен Костадинов коментира така:

Към настоящия момент наличните политически сили в Народното събрание едва ли позволяват да се задейства тази процедура, макар че според мен днешното изявление на президента беше по ръба на неговите правомощия. Президентът днес и със заявлението си по отношение на "Атака", което по принцип е правилно и което ние сме заявявали в годините назад, считам че това изявление щеше да бъде искрено към българските граждани и щеше да бъде продиктувано от демократичните ценности, ако беше направено на 27 юли 2009 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна