Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток", ще се повиши

Снимка: БГНЕС

Цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток", ще се повиши, обеща енергийният министър Драгомир Стойнев. Той добави, че сегашната цена е изкуствено ниска и предприятието работи на загуба. Въпреки това Стойнев е категоричен, че цената на тока ще падне, след като влязат в сила промените в Закона за енергетиката.

Стойнев пое ангажимент до края на годината да има увеличаване на цената на въглищата. Той не се ангажира с процент, но уточни, че говори за периода от септември до края на годината. 

Цената, на която в момента работят "Мини Марица-изток", де факто не е нормална, тя е изкуствено ниска и самото предприятие работи на загуба. След като ДКЕВР обяви новите цени и падна такса пренос и след като тръгне износът на електроенергия, считам, че можем да мислим за вариант, който е крайно необходим и без него не можем да се разминем.

Цената на тока обаче неминуемо ще падне, увери енергийният министър, като се аргументира с отпушването на износа на ток от септември. НЕК е в технически фалит, призна Драгомир Стойнев:

Задълженията са приблизително два милиарда лева. Ние считаме, че с предприетите мерки ще успеем да спасим системата наистина от банкрут.

Министър Стойнев изрази безпокойство за изнесените от ДАНС факти, че фирмите, притежаващи най големите зелени централи, са офшорки. Той обеща да изнесе данните за тези фирми пред парламента.

Българските граждани трябва да знаят кои са проектите, за колко мегавата са построени, какви печалби имат. Да се прецени кой стои зад тях.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна