Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Стартът на газопровода "Южен поток" е насрочен за декември 2015-а година, а изграждането му върви строго според графика, съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след работна среща в София с българския премиер Пламен Орешарски и с министъра на енергетиката Драгомир Стойнев, пише Росийская Газета. Страните в преговорите стигнаха до мнението, че изграждането на газопровода ще ускори икономическия растеж в България. Освен това ще бъдат създадени работни места, отбелязва сайтът Лента.Ру.

Българският министър на икономиката нарече "Южен поток" стратегически проект, съобщава в заглавие Взгляд. Според Алексей Милер строежът на подводната част от тръбата ще започне през второто тримесечие от 2014-а година.

"Газпром" строи "Южен поток" с цел да разнообрази маршрутите за износ на газ. Стойността на проекта е 25 млрд. евро, посочва финансовият портал Инвесткафе. Изграждането на тръбопровода изисква големи разходи на капитал и принуждава компанията да прави отстъпки на страните, през които ще минава тръбата. Напълно е вероятно строежът да донесе финансови загуби на компанията, пише сайтът.

Западните издания коментират ситуацията в Египет. Вчерашният ден беше най-кървавият от началото на 2011-а година, когато с въстание бе свален президентът Хосни Мубарак. В ранните утринни часове войници и полицаи убиха най-малко 51 цивилни и раниха над 400. Кръвопролитията изостриха ожесточения спор дали преходното правителство на военните, се насочва към демокрация, или се отдалечава от нея. Две години и половина след свалянето на Мубарак, поне засега изглежда, че се завръщат тактиките и динамиките на неговото светско авторитарно управление, коментира Ню Йорк Таймс

През последните 10 дни египетските сили за сигурност станаха основен подбудител на вълнения и насилие, пише британският Гардиън. По данни на вестника повече хора са били убити и ранени в последните две седмици на протести, отколкото през едната година на управление на Мохамед Морси.

По публикацията работи: БТА / Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна