Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения срещу шофьора на таксито, предизвикал катастрофата на "Цариградско шосе"

Снимка: БГНЕС

Шестгодишното дете, пострадало при инцидента на "Цариградско шосе", продължава да е в критично състояние. В болница за лечение останаха шест от общо 12 пострадали.

Михаил Куртев - шофьорът на таксито, което предизвика катастрофата, е карал след употреба на алкохол. Това бе потвърдено при направената кръвна проба на водача. Срещу него са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост и телесни повреди.

Статистиката на МВР сочи, че Михаил Куртев има 7 акта, съставени за различни нарушения. Сред тях: липса на документи, неправилен престой и паркиране. В архивите на КАТ пък е било отразено, че когато през 1998-а година водачът е заловен с 2 промила алкохол, е бил само глобен. Иво Писанов от КАТ - София: Колегите, доколкото знам, са направили всичко възможно и ще вземат всякакви налични записи на камери, които са в близост до там.

Заради тежкия инцидент днес сутринта на среща между таксиметровите фирми и ДАИ е била обсъждана идея да се забрани на водачите на таксита, които имат регистрации за алкохол, да управляват автомобили. Прагът, който се обсъжда, е 1,2 промила. За да се приеме идеята обаче трябва законодателна инициатива.

Валентин Божков от ДАИ: Съвместно да се обърнем към таксиметровите компании, но този път вече нормативно да въведем изискване всяка година таксиметровият водач да предоставя свидетелство за съдимост в таксиметровата компания. Така че ние, когато влезем на проверка вътре, всеки един водач да може да видим дали има някаква промяна в неговия статус относно осъждания.

Заради инцидента от ДАИ са започнали проверки на фирмата, в която шофьорът, предизвикал инцидента, е получил свидетелство за съдимост. Ще се проверява и сервиза, където автомобилът, управляван от Куртев, е преминал преглед. Вероятно ще се променят и изискванията за преминаване на психопреглед на водачите на таксита. Целта е да се хващат хората с агресивно поведение.

От прокуратурата твърдят, че автомобилът на "Спешна помощ" е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути, тъй като не бил пропуснат от движещите се по "Цариградско шосе" протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Това е наложило да бъде използван обиколен маршрут, поради което пък лекарите и служителите в звеното "Спешна помощ" не са успели да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон 112.

От държавното обвинение напомнят, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите, задължение на кмета на общината и на директора на СДВР е чрез свои заповеди да осигурят свободното преминаване на автомобили на специален режим, реализиращи дейност по опазване живота и здравето на гражданите при такива мероприятия. Тъй като при снощната трагедия това не е направено, от Софийската градска прокуратура са дали на кмета Йорданка Фандъкова и на комисар Ивайло Спиридинов срок - до утре в 12.00 часа, да предоставят писмено становище по случая.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна