Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босна отбеляза 18-ата годишнина от клането в Сребреница

Още 409 жертви бяха погребани в мемориалното гробище в Поточари
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хиляди босненци погребаха днес в мемориалното гробище в Поточари 409 новоидентифицирани жертви на клането в Сребреница. С тях общият брой на положените жертви в Поточари вече е 6066. Погребенията бележат 18-ата годишнина на трагедията, при която през 1995-а година босненските сръбски войски, начело с генерал Ратко Младич, превзеха мюсюлманския анклав, обявен за зона за сигурност на ООН. В рамките на следващите пет дни те отнемат живота над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

Клането в Сребреница е най-голямото масово убийство в Европа след Холокоста по време на Втората световна война, припомнят световните медии.

Междувременно срещу бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич отново беше повдигнато второ обвинение за геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Обвинението се отнася за провеждането на кампания за убийствата на хора, които не са били със сръбски произход, в седем общини в началото на войната в Босна през 1992-ра година. Срещу Караджич има общо 10 обвинения, включително за геноцид при клането в Сребреница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна