Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позицията на България за атентата в Сарафово е актуална и в момента

Снимка: Красимир Методиев

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев потвърди актуалността на позицията, че има следи, които водят в обявената от предишното правителство посока, свързана с военното крило на ливанската организация "Хизбула". Йовчев допълни, че откакто е министър, има и допълнително постъпила информация, която също е в тази посока. И още едно потвърждение - у разследващите няма никакво съмнение кой е физическият извършител на атентата в Бургас, от който на 18-и юли 2013-а година се навършва една година. Все още обаче продължава да не е установена неговата самоличност.

Министърът каза още, че съвсем скоро ще започнат разговори със синдикатите в МВР за съкращаване на администрацията от 30 на 15 процента от общия състав, но добави, че са намерени допълнителни средства за заплащане на извънредния труд на полицаите, охраняващи протестите.

Йовчев направи и важно уточнение, свързано с неточна, според него, интерпретация в някои медии на негови думи, споделени в интервю пред Би Би Си. 

Никога, по никакъв повод не съм изразявал становище и не съм подкрепял тезата, че имаме разрастващи се протести в България, не съм говорил за план, който да цели справяне с протестите. Винаги съм говорил затова, че протестите в България, както тези в момента, така и тези в началото на годината са израз на криза в обществото. За решаването на тази криза са необходими усилията на абсолютно всички институции, политически диалог и планът за решаване на тази криза трябва да бъде направен по такъв начин, че да срещне широка обществена подкрепа.

Според представена статистика за първите шест месеца на 2013-а година най-много регистрирани престъпления са извършени в София - над 17 хиляди, а най-малко в Смолян - само 660. По друг показател за бройка престъпления на брой жители първенството е на град Видин, допълни министър Йовчев.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени