Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини Филип Златанов в длъжностно престъпление

Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е получвал специални указания за скоростта, с която да се придвижват сигналите, постъпвали в Комисията през двете години от съществуването й. Чрез мултимедийна презентация, от прокуратурата показаха част от тези указания, които той е записвал в личния си бележник. Заради това, от вчера Филип Златанов е обвиняем за длъжностно престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция".

Прокуратурата изнесе скандални данни как Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е работила по време на мандата на Филип Златанов. На специален екран бяха прожектирани сканирани страници от негов бележник. На тях се вижда как по някои преписки се е работило с приоритет, а други съзнателно са били бавени.

С кого е съгласувал Златанов действията си – това е лице с инициали И.Ф. От последващи негови статистики става ясно, че това е жена с интереси към Монтана. На място пише, че е Фидосова – така излиза предположението, че става дума за депутата от ГЕРБ Искра Фидосова. И.Ф. е действала по указания на, както пише в тефтера, Ц.Ц и Б.Б.

В бележките фигурира името на президента Росен Плевнелиев и на Димана Ранкова. На няколко места в указанията се посочва да не се работи по преписката, като са поставили условие, че трябва да се бави. "Да се удари Трайчо Трайков", "да не се работи по Емил Димитров до март месец тази година", а след това "да се работи срещу Емил Димитров, защото вече нямало да е депутат" – това са други цитати от тефтерчето на Златанов.

"Активна работа и по Ангел Семерджиев" е записал в бележките си Филип Златанов, както и указания от 19-и февруари тази година "да се работи по ДКЕВР, за да се приберат хората от улиците".

© Снимка: БГНЕС

Предстоят и разпити, като от прокуратурата не изключват и разпити на президента Плевнелиев, както и на всички останали, които са визирани. На въпрос как ще открият кой е Б.Б. и Ц.Ц., от прокуратурата обясниха, че ще го правят чрез продължаващи разпити.

Прессекретариатът на президента разпространи позиция по повод данните, изнесени на пресконференцията на Прокуратурата. В нея се посочва, че със свое официално писмо от 19 септември след сигнал, председателят на Комисията за конфликт на интереси е поискал от президента Росен Плевнелиев да представи доказателства, от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. В отговор президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички действия.

Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна