Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават спасителните работи в рудник "Ораново"

Снимка: БГНЕС

Продължават спасителните работи в рудник "Ораново". Миньорите Николай Михайлов и Иван Лазаров остават блокирани в една от галериите на мината на повече от 300 метра дълбочина.

Спасителните групи са прокопали близо 24 метра от тунела, който води към затрупаните миньори. Остават приблизително още толкова, за да се стигне до заградените миньори. Работата на спасителите е затруднена от избилата подпочвена вода. Разчистването на тунела върви бавно и заради наличието на глина по трасето. Спасителните екипи продължават работа, като се сменят на 30 минути и почиват по 1 час. Работи се ръчно с кофи, защото глината се втвърдява бързо. 

В четвъртък военен хеликоптер достави две помпи от мини "Марица-изток". Тази сутрин, около 3 часа, с контролиран взрив е била разбита огромна скала с диаметър около 2 метра, която е препречвала галерията. Според министър Хасан Адемов това означава, че има възможности за разчистването на терена, но скалните маси остават проблем:

Надеждата да стигнем до заградените и още по-сериозната възможност е все още да са живи 4 дена след инцидента, е да са попаднали евентуално в кухина, в която има достатъчно въздух и тази тръба с въздух, която е подадена от минните спасители, да е достигнала евентуално до тях. Към този момент нямаме такава информация и няма никакви сигнали от пострадалите, което не ни дава възможност да сме оптимисти, но, както се казва, надеждата умира последна.

Всички укрепителни дейности са извършени, обяви областният управител на Благоевград Муса Палев. Издирването щe продължи и през почивните дни при трисменен режим на работа, заяви управителят на мината Валери Манов. По думите му от браншовата минна камара са доставени още 3 помпи.

Собственикът на мина "Ораново" Красимир Михайлов се е явил в полицията в Благоевград с охрана и адвокат.

Наблюдаващият прокурор Екатерина Даракчиева обясни:

Доколкото имам информация разпитът е приключил преди мъничко и все още не ми е докладван протокола. За спасителните операции също не съм информирана на този етап до къде са стигнали, но в случай че има някаква важна информация, да са стигнали до работниците, веднага ще бъда информирана, тъй като на място има служители на полицията, и на пожарната, има и колеги разследващи на място и във всеки един момент, ако има някакво развитие, аз ще бъда информирана.

Вчера прокуратурата обяви Михайлов за общодържавно издирване. 

По-късно Красимир Михайлов обеща на семействата на миньорите по 50 хиляди лева и допълни, че работниците имали застраховки. Той посочи, че загубите му за 8 години откакто е собственик на мината възлизат на 5 милиона лева. 

Концесионерът заяви също, че никой не го е издирвал. Снощи обаче от мината му звъннали и му съобщили, че има призовка да се яви в благоевградската полиция по започналото досъдебно производство от прокуратурата. Михайлов не е отишъл в рудника след трагедията, за да "не си прави пиар с черните забрадки и с трагедията на близките".

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че ако експлотацията на мина "Ораново" е прекалено рискова, той ще настоява рудникът да бъде затворен: Нека първи да видим експертизите, там има много проверки в случая, както от трудовото министерство, така и от прокуратурата. Нека приключат тези проверки, за да видим наистина какви са причините, дали е елементарен в експлоатационен риск или има несвършена работа по охраната. Ако е прекалено рисков, бих настоявал аз лично даже да прекрати експлоатацията.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Марияна Попова - Радио Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна