Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седми ден продължават спасителните дейности в мина "Ораново"

Снимка: БГНЕС

Седми ден продължават спасителните дейности в мина "Ораново". Все още Николай Михайлов и Иван Лазаров, двамата затрупани миньори, са в неизвестност.

Спасителните екипи не са спирали работа. Отрядите работят на трисменен режим. На смяна влизат около 20 миньори. Смените се осъществяват под земята, за да не се губи време.

Тази нощ миньорите от рудник "Ораново" и спасителите от Бобов дол достигнаха зоната на "Кръст Б". Ситуацията, която са срещнали там, предполага, че това е предполагаемото място на този скален кален пробив. Казвам предполагаемото място, защото все пак това място го има, за да се случат тези неща вътре в рудника, и нарушеният крепеж, който е в момента около "Кръста", предполага тези неща от нашите специалисти, които са били тази нощ в рудника. Така че в момента първата задача на екипите от миньори и спасители е да бъде укрепена силно тази зона, първо, с оглед запазване сигурността на тези, които работят, и да продължим издирвателните акции в посока на галерията А, където остават още около 21 метра. Това е най-дългият вариант, може и по-рано да открием хората. Минали сме досега около 36 метра. Това остава. Така че продължаваме аварийно-възстановителните операции по отношение търсенето на двамата наши колеги Николай и Иван, каза управителят на мина "Ораново" Валери Манов.

На мястото на аварията е и областният управител на Благоевград Муса Палев, който също направи изявление за медиите: 

Съвсем близо сме вече до Б-разклонението, второто, което е в момента. Пред миньорите се показват нарушени укрепителни съоръжения, което означава, че тука нещата ще тръгнат доста по-бавно. Укрепителните съоръжения да се подновят, да се направи така, че сигурността на миньорите, които работят, да е номер едно за нас. Всичко възможно трябва да направим за тяхната сигурност, една минута не са спрели да работят. Правят всичко възможно да намерят своите колеги, своите приятели. Според инженерите и миньорите течът е съвсем наблизо, след като вече тука се наблюдават нарушени укрепителни съоръжения. Предстои укрепителна дейност най-вече.

Професор Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет също продължава да консултира инженерите от спасителните екипи. Той обясни, че само експерти от сеизмологичния център към БАН могат да установят дали земетресенията преди седмица в района на Симитли са довели до срутванията, както твърди собственикът на мината.

Информация на Димитър Филипов - Радио Благоевград

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна