Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ заплашиха отново да напуснат парламента

Снимка: БГНЕС

Спор за кворума забави парламентарната дейност на депутатите. От ГЕРБ заявиха, че отново може да напуснат пленарната зала и поискаха поименна проверка на присъствието на народните представители.

Кворумът в пленарната зала отново стана причина за взаимни обвинения. След приемане на Закона за водите депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обвини председателстващия парламента Христо Бисеров в нарушение на правилника. Така парламентарната група на ГЕРБ поиска поименна проверка на кворума и за кратко излезе от залата:

Аз очаквах, че вие, като парламентарист с дълъг опит, няма да си позволите повече от минута и трийсет секунди да призовавате народните представители да влязат в зала. Все пак може би ще благодарите на колегите от "Атака", които, както винаги, и днес осигуриха "златния" глас.

От групата на "Атака" призоваха всички депутати в Народното събрание да се обединят и да работят. Станислав Станилов реплекира колегите си от ГЕРБ:

Когато крещите срещу "Атака", много ви моля да си спомните как си направихте правителство с нашите гласове и това беше въпрос на чест за вас. Да подкрепим една партия, която не беше влизала никога в управлението и даваше надежди, че ще свърши нещо за България. За нас беше чест, за благодарност зловещият човек господин Цветанов екзекутира парламентарната група на "Атака", защо не крещяхте?

Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че поведението на най-голямата парламентарна група е урок:

За какво настоявахте да влезем в парламента, за да може вие да излезете? Ако ние вътре продължаваме да се държим така, тези хора отвънка не само имат право, те ще минат и към по-остри действия и напрежението само ще расте.

След края на заседанието депутатите от ГЕРБ останаха в пленарната зала, след като 10 минути по-рано те поискаха да бъде удължено времето, докато бъдат приети всички точки от дневния ред. В продължение на няколко минути почти цялата парламентарна група на ГЕРБ обмисляше с коя точка от дневния ред да продължи заседанието.

От трибуната Бойко Борисов влезе в диалог със заместник-председателя на парламента Мая Манолова:

Госпожа Манолова, ние искаме удължение на работното време, в петък едва два часа е. Защо да работим. Ама то и в сряда беше работно време, ама не работихме. Не ми дръжте сметка вие на мен кога съм почивал, защото аз съм работил 15 години, когато вие тук се подпирахте по столовете. Ако е нарушение, слизам, ако не, ще си говоря, вижте колко хора са от ГЕРБ. Колеги, каня ви в нашите зали, защото класната дойде да ни се скара. Вярвам, че вчера е била много разстроена, че не я повозиха с таксито. ... да обсъждаме точки, защото те, видно е, че не им се работи. Това е.

Мая Манолова заяви, че по този начин Борисов привлича медийното внимание към себе си след дългото си отсъствие:

Това е опит да привлече интереса на медиите, очевидно успя, но е в доста неадекватно поведение за пленарна зала. Ако искаше да се включи в парламентарните дебати, времето от 9 до 14 часа му даваше прекрасно тази възможност. Явно им е липсвало - и парламента, и медиите. Е, върнаха се, отразиха ги, направиха се на интересни. През следващата седмица им предлагам да се хванем наистина за работа. Не искам да подхождам формално към този панаир. Дали има нарушение на правилника, или не, не е толкова важно. Има нарушение на едни нормални норми и отношения с международните представители в парламента, нищо че са от различни парламентарни групи.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна