Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Хора със сърдечно-съдови заболявания да избягват да излизат в обедните часове

Оранжев код за опасни горещини е обявен за утре в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен
Снимка: БГНЕС

Жълт код за горещо време е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Благоевград. Там днес се очакват температури до 36-38 градуса.

Оранжев код за опасни горещини е обявен за утре в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. Там се очакват температури до 40 градуса. Доста горещо ще бъде и в цялата останала част от страната, за която е обявен жълт код.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват излизането навън в обедните часове, припомнят лекарите. Дежурният кардиолог в болница "Света Екатерина" д-р Мая Стоилова съветва:

При възрастни пациенти, дори които не са с хипертония, прякото излизане на слънце и то в тези обедни часове са абсолютно противопоказни. Ако има обилно изпотяване трябва винаги да бъде компенсирано с поемане на достатъчно течности, за да се поддържа нормален съдов обем. И задължително трябва да има достатъчно движение сутрин рано преди да започнат жегите или вечер късно на прохладно, за да може вегетативната нервна система да бъде непрекъснато активирана и тя да поддържа резерви, които има нужда всеки пациент с хронично заболяване.

Днес първият от трите дни, наричани горещници. Според народните вярвания, по тях се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.

При температури на въздуха над 35 градуса е забранено движението на тежки камиони до 21.00 часа.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна