Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Важни са реформите в сигурността, енергетиката и висшето образование

Снимка: БГНЕС

Реформи в службите за сигурност, енергетиката и висшето образование - това са трите неща, които бившият министър на финансите Симеон Дянков смята, че българските политици трябва да направят, за да засилят уважението на гражданите към тях.

Дянков прогнозира, че вероятно кабинетът на Пламен Орешарски няма да издържи още дълго. Според него обаче, който и да дойде на власт ще се сблъска със същото недоволство на народа.

В статия под заглавие "Безкрайните протести на България" във вестник "Уолстрийт джърнъл" Симеон Дянков пише, че нито един кабинет няма да спечели симпатиите на народа, докато от обществния живот на страната не бъдат заличени следите от комунистическата ера.

България е по челните заглавия на международните медии през последните дни, но не поради хубави причини. От над 40 дни всеки ден се провеждат протести срещу правителството, на които присъстват десетки хиляди души. Външен човек вероятно ще каже, че антиправителствените демонстрации не са нещо необичайно в днешна Европа. Българите са по улиците, защото искат да живеят в нормална държава и им е писнало да се чувстват като европейци втора категория, посочва бившият финансов министър.

В статията Дянков подчертава, че финансите на страната са наред - по данни на Евростат за 2012-а година тя е на второ място по най-нисък коефициент дълг спрямо БВП в Евросъюза и е четвърта по най-нисък бюджетен дефицит.

Затягането на коланите е нещо, останало в миналото, смята Симеон Дянков и изтъква, че минималната заплата е повишена с 30% през последните две години, а пенсиите са увеличени с 10% от април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени