Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вълчев: Отнемането на концесията на мина "Ораново" не е най-удачният вариант

Снимка: БГНЕС

Ако бъде отнета концесията на мина "Ораново", ще бъде спряна работата. Това означава всички тези 252 души ще трябва да отидат на борсата. Според мен това не е най-удачният вариант. Има и нещо друго – ако една подземна мина остане за известен период от време без персонал и без обслужване, тя вече няма да бъде експлоатирана, защото там има процеси, които текат и ако наистина остане без напрежение, без изпомпване на подземните води, без проветряване на метана, тя ще се саморазруши, така че трябва да се мисли и в тази посока. Ще трябва много да се помисли, преди да се отнеме тази концесия. Това каза председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев в интервю за предаването "От петък до петък".

Вълчев беше категоричен, че не приема критиките на министъра на икономиката и енергетиката за това какво е правил Комитетът по условия на труд: Аз нееднократно съм заявявал, че нормативната база в България е такава, че синдикатът има само сигнални функции, а не контролни. Естествено, че сме ги изпълнили тези сигнални функции. След като аз още миналата година съм внесъл писмен документ в това министерство за създаване на Национална минно-спасителна служба, за промяна на правилниците за подземен въгледобив, за надземен въгледобив, за подземен рудодобив – къде беше това министерство цяла година. Защо сега се сетиха, че тези неща трябва да се правят, че синдикатът бил виновен?

Апелирам в този момент да има постоянен диалог с управляващите. Те трябва да се научат да работят под натиск. Хората вече не искат да живеят по старо му, България е член на ЕС. Който не иска да работи под натиск, да си отива, ще дойде такъв, който ще обърне внимание, каза още Вълчев.

Ако министерството намери начин да прекрати концесията, държавата трябва да си влезе във функциите и тези хора трябва да получат своите обезщетения и да отидат на борсата. Ако държавата е решила да развива този въгледобив, да си направи предписанията, да си изчисти нещата с концесионера и чак тогава да се започне работа, обясни председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна