Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Крупник: След затварянето на "Ораново" за региона няма изход

Снимка: БТА

След затварянето на "Ораново" за региона няма изход, това каза кметът на Крупник Григор Дуев, след като двама от миньорите на селото бяха открити тази сутрин в галериите на "Ораново". 

Във втората си година от кметуването и кметът на Крупник Григор Дуев признава, че няма как да се справи с безработицата, която се задава, особено след спирането на мина "Ораново", докато разлепя из селото некролозите на намерените днес Николай и Иван, чертали нелеката съдба не само на Крупник, но и на региона.

Дуев: Какво ще ги правим? Всеки ще си намери начин да се спасява. Вариантите - куфарчето. Земеделие - много слабо. Рекламата за цифровизацията дето я правят - простичка, да бъде примерно за земеделски програми, чат, пат пуснат някаква реклама, участвайте в земеделските програми и до там. Ама как да се участва. Толко ли не можаха да се сформират звена, да се обучат. Благоевград не е далече, предполагам, че и там някой ще си намери препитание, то не може.

Григор Дуев обяснява, че и в този момент не очаква помощ отникъде. "Аз откакто съм станал кмет, все си е на моята глава, но и аз няма какво да направя. Помощ не виждам откъде може да дойде. Тези неща не стават нито с едно щракване на пръст, нито с някакво генерално решение. Помощ, нещо ако тук се почне магистралата да се отворят работни места, друго спасение в момента за този регион аз не виждам." 

В Крупник, афектирани от трагедията, на хората не им е до това да мислят как ще си изкарват прехраната след затварянето на Ораново.

"За съжаление си отидоха.
Неприятна работа. Приятели тука селски.
Сега ще им вземат концесията.
Няма да има работни места.
Нека да им я вземат, какво от това, че ще им я вземат, нали си отидоха хората, какво от това. Няма да има хляб, но няма да има и толкова смърт. "

В ранния следобед Крупник се приготвя за погребенията на Иван и Николай.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна