Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция инвестира значителни средства в строителството на нови електроцентрали

Снимка: Архив

Турция инвестира значителни средства в строителството на нови електроцентрали. През първите шест месеца на тази година е бил осъществен пускът на 100 нови електроцентрали, за които са инвестирани над 5 млрд. долара. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Половината от новите централи са водноелектрически. На второ място са вятърните централи и газовите централи. 4 от новите централи работят с отпадна газова енергия.

Близо 1200 мегавата от новите мощности са от хидроенергийни, вятърни и отпадни газови източници и това е значително постижение за нас, изтъкна още турският енергиен министър.

Новите централи са построени в общо 36 области на страната като болшинството са в Измир и черноморския регион. В град Самсун влезе в действие най-голямата газова централа с капацитет 886,92 мегавата.

Паралелно на икономическия ръст на Турция е нараснало и потреблението на електроенергия. За 10 години то е било увеличено двойно, а през следващите 10 години ще нарасне още два пъти.

През настоящата година се предвижда да бъдат инвестирани общо 10 млрд. долара за строителство на нови електроцентрали.

През следващата година се планира да започне и първият етап от строителството на първата турска атомна централа "Мерсин Аккую" на стойност 25 млрд. долара, която ще строи руската компания "Росатомстрой". Паралелно на нея Турция планира да построи най-малко още две атомни централи.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна