Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Манов: Да не се работи в срутилата се галерия в мина "Ораново" беше препоръчително

Георги Станков: Сформирани са аварийните групи, които ще работят неотложните работи в дейността на рудник "Ораново"
Снимка: Добромир Видев

Сформирани са аварийните групи, които ще работят неотложните работи в дейността на рудник "Ораново". Това каза Георги Станков, представител на КНСБ в мина "Ораново", в интервю за предаването "Преди всички".

Той информира, че е намален съставът на работещите в рудника, а добив няма да има. Аварийните групи ще работят за отстраняване на евентуални аварии.

Хората в рудничния транспорт са заети с транспортирането на хората в рудника и тяхното изваждане. За транспортиране на евентуални материали, които ще са необходими и шлосерите, които ще поддържат машините и съоръженията, каза Станков.

По думите му настроението сред хората е променено: Тъгата, мъката по загубилите наши колеги и приятели в живота е огромна и тепърва ще усетим липсата им. /.../ Искрено се надяваме това, което се случи при нас, учените да дадат оценка на случилото се и да се направи така, че никога повече да не се случат такива неща. Разбира се, че хората са разколебани, но се надяваме те да направят всичко възможно всичко да се изясни, за да не се допускат занапред подобни неща.

Управителят на рудника Валери Манов заяви, че ситуацията в мината е съобразно предписанията на Инспекцията по труда, т.е. да се спре дейността по добив на въглища и извършването на всякакви дейности в 64 галерия. Ще се извършват само възстановителни и ремонтни дейности от миньорите в рудника.

В отговор на изявленията на енергийния министър Драгомир Стойнев управителят на мината Валери Манов призна, че по план в срутилата се галерия наистина не е трябвало да се работи до началото на август, но подчерта:

Наистина по проект мината е трябвало да започне работа през август, но проекторешенията не са задължителни, а препоръчителни, защото на 64 югозапад пластът изтъня, което наложи промяна на проекта и да се започне по-рано, така че това е причината.

На въпрос кой е взел решението да се започне работа, Манов заяви: Има си главни инженери, ръководството.

Манов заяви, че към днешния ден всички възнаграждения на работещите в рудника са изплатени.

Интервюто с Валери Манов и Георги Станков чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна