Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масивна крепостна стена разкриха археолози на Кози грамади

Снимка: БГНЕС

Масивна крепостна стена от огромни и правилно издялани каменни блокове от VI-V век преди новата ера, разкри екипът на замeстник директора на Националния исторически музей доц. Иван Христов, който от няколко седмици проучва на връх Кози Грамади, над Старосел голям тракийски храм и светилище на Зевс и Хера. Светилището се намира на 1356 метра надморска височина. Предполага се, че е започнало да функционира още през VIII век преди Христа.

Откритата преди няколко години одриска владетелска резиденция на връх Кози грамади и сега проучвания храм, свързван с боговете Зевс и Хера, оформят цялостен комплекс, който няма аналог, според доц. Христов. В тази част на Средна гора е действало значимо култово средище, около което по-късно е била изградена и укрепената резиденция.

Доц. Христов предполага, че обработката на огромните каменни блокове е ставала на място. Той смята, че тепърва трябва да се работи много за достъпността на уникалния археологически обект .

Работата на археолозите на Кози грамади ще продължи до средата на септември като включва консервация на разкритите обекти.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна