Заболеваемостта от летни вируси е нормална за този период, обявиха от здравното министерство. Епидемиолозите обаче предупреждават да се спазва лична хигиена и да се подбират местата, от които се консумира храна.
Голяма част от случаите на респираторни и стомашни вируси не попадат в статистика поради това, че протичат сравнително леко и хората избягват да търсят лекарска помощ. В летните дни картината на заболеваемост от стомашни вируси обаче може бързо да се промени, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в Министерството.
Всяко едно неспазване на хигиената, особено на места, където имаме претрупване на хора, крие рискове от възникване. Ясно е, че такива места в този период са най-вече курортните комплекси, там, където има струпване на голям брой хора, където контактите са много тесни.
Рискове крие и храненето навън на места, където храните се предлагат не според изискванията.
Различни сергии на улицата, без възможност за хладилно съхранение, без възможност за добра хигиена на работещите, измиване на ръцете с топла и студена вода, дезифектанти и така нататък.
Стомашните вируси са опасни за децата в ниската възрастова група.
От морето вече има няколко сигнала за хранителни отравяния, казва още д-р Кунчев.
Случаи имаше на отделни места в Поморие, в Слънчев бряг, на групи туристи от други страни, от Украйна, от Русия, също така отделни семейни взривове, пак по Черноморието с трима, четирима засегнати, но към момента нямаме сериозен епидемичен взрив, предизвикан от този тип летни вируси.
В топлото време дръжте храната в хладилник и мийте често ръцете си, за да не развалите отпуската си. Мокрите кърпички съдържат алкохол и са добър дезинфектант срещу ентеровирусите, съветват още епидемиолозите.