Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка община трябва да има голям спортен център

Снимка: БТА

Всяка община в България трябва да има мултифункционален спортен център - това предвижда приетата от кабинета Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта за периода до 2016-а година. В центровете се предвижда да има и открити плувни басейни.

Ресорният министър Мариана Георгиева обаче не можа да съобщи колко пари ще отделят управляващите за тази идея:

Програмата е финансово подплатена в посока Бюджет 2014. Сега вие имате представа каква е дискусията в обществото по отношение на състоянието на Бюджет 2013. Той самият е необезпечен. В частта за 2013-а година дотолкова, доколкото остава календарното време, ще бъде финансово обезпечена. За 2014-а всичко ще бъде в балансиран разчет между държава и общини по отношение на финансиране на спорта. 

Георгиева съобщи и тревожни данни за отпадащите деца от училище, които противоречат на ангажиментите на България по европейската стратегия Европа 2020:

На отпадналите ученици от училище спрямо 2009-а, за периода 2010-2012 процентът се е увеличил близо с два пункта, тоест 13,5. При положение че европейската политика е с индикативни акценти в "Стратегия 2020" в тези параметри, това е тревожно.

Министър Георгиева обяви и подкрепа на правителството за кандидатурата на България за домакин на Европейското първенство по футбол през 2020-а г. Другата седммица ще бъдат публикувани подробности за реновирането на Националния стадион "Васил Левски" и стъпките по изграждане на нов национален стадион.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна