Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Божков: Само БНР ефективно натовари мощностите си, за да не допусне заглушаване

Снимка: БГНЕС

По българското Черноморие все по-рядко се чуват турски радиостанции, констатира Комисията за регулиране на съобщенията. Председателят на регулатора Веселин Божков обаче уточни, че само БНР e увеличило мощностите на своите предаватели, за да не допусне заглушаване на сигнала му.

За трета поредна година няма жалби, няма и смущения от турски радиостанции по българското Черноморие, каза Веселин Божков. Той посочи морето и топлия въздух като причина понякога радиостанции от южната ни съседка да се чуват по Черноморското крайбрежие:

Между българското Черноморско крайбрежие и особено от турската страна нищо няма, което да спре радиовълните. И те имат това свое свойство да се усилват, когато морето е топло, когато въздухът е топъл. През април месец и май месец - при правени замервания в едно от населените места имаме регистрирани нула турски станции. Онзи ден - имаме 38 предавателни станции.

Според Веселин Божков, за да звучат турски радостанции в ефира по Черноморието, вина имат и българските радиооператори:

Комисията в пограничните райони вече пета или шеста година разреши всички радиа с местно значение да могат да излъчат до 3 киловата с ефективна мощност. Единствено Българското национално радио в последните години предприе действия и ефективно натовари мощностите си.

От Комисията за регулиране на съобщенията уточниха, че повечето радиооператори очевидно не искат да инвестират в по-големи мощности и затова и покритието, и силата на сигнала им не е толкова добра.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - Радио Бургас

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна