Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските спецслужби се нуждаят от радикална реформа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Специалните служби в Германия се нуждаят от неотложна радикална реформа, става ясно от парламентарен доклад, разследващ убийствата на емигранти от неонацистка група. Според членове на комисията работата с агенти под прикритие задължително трябва да бъде поставена на ново равнище. Документът ще бъде връчен на председателя на Бундестага.

Към вътрешногерманските аргументи за промяната в службите за сигурност се прибави и международният скандал с подслушването от страна на американците. Става известно, че една незначителна част от действията им са били координирани с германските служби. Политически Берлин поиска обяснение от Вашингтон и постави въпроса за доверието между партньорите. Все още обаче не е получен ясен и адекватен отговор.

Същевременно опозицията настоява реформата на специалните служби и най-вече на онези, които работят за защита на конституцията и правата на гражданите, да бъде съобразена най-напред с националните интереси на Германия и след това с тези на европейското или евроатлантическото сътрудничество.

По публикацията работи: Елена Трифонова - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени