Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Къркларели настояват за отваряне на ГКПП "Дерекьой - Малко Търново" и за ТИР-ове

Снимка: БГНЕС

Председателят на Търговската палата в турския град Къркларели Турхан Алтънел заяви, че е крайно време да бъде отворен за движение и за тежкотоварни автомобили общият ГКПП "Дерекьой - Малко Търново" между Турция и България.

Проектът за пускане на товарни автомобили през граничния пункт, който свързва черноморските селища, е доста отдавна, но пускането му зависи от строителството на 7-километрова отсечка от страната на Малко Търново.

ГКПП "Дерекьой - Малко Търново" е третият по значимост граничен пункт между двете съседни страни, но поради недовършената инфраструктура движението на автомобили и хора през него е много по-ограничено в сравнение с другите гранични пунктове - Капъкуле - Капитан Андреево и Хамзабейли - Лесово.

Ние поддържаме постоянна връзка с нашите партньори откъм българска страна. Отварянето на общия граничен пункт ще бъде от полза за търговския обмен както за турската, така и за българската страна. Това е най-прекият и най-кратък път от нашия район до Бургас, важен индустриален и търговски център на България, подчерта Турхан Алтънел.

В Къркларели се надяват да се увеличи и туристопотокът от България, специално през този граничен пункт. Ако повече хора от съседна България имат възможност да посещават Къркларели и района, това ще активизира търговско-икономическата и социалниата активност и контактите между хората, отбелязват местните турци.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна