Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие промени в ЗОП

Снимка: БТА

Правителството одобри промени в Закона за обществените поръчки. Целта е процедурите да са по-прозрачни с възможност за участие на повече кандидати. При изготвянето на законопроекта правителството е получило близо 300 предложения от граждани и организации.

Целта на промените е повече малки и средни предприятия да участват в процедурите при възлагане на обществени поръчки, обясни вицепремиерът Даниела Бобева:

Така че сме постигнали разумния компромис, т.е. от една страна, да ограничим корупцията максимално, от друга страна, да не затрудняваме административно органите, които извършват обществени поръчки.

Стремежът е също да бъде намалена бюрократичната тежест при процедурите за възлагане на обществени поръчки. Поставен е акцент и върху статута на подизпълнителя, гарантирането на правата и защитата на интересите му. Увеличават се правомощията и отговорностите на Агенцията за обществени поръчки.

Сред целите на законопроекта е прозрачност на дейностите по възлагане на обществени поръчки, както и по изпълнение и приключване на сключените договори. Даниела Бобева уточни, че въпросът офшорни компании да не се допускат до участие в търгове, финансиране с европейски и държавни средства ще бъде уреден в специален закон:

Има идеи в парламента за цялостно уреждане на тази материя в рамките на специален закон. Засега в обществените поръчки не го третираме с амбицията този въпрос да се реши кардинално в отделен закон.

Сред целите на законопроекта е прозрачност на дейностите по възлагане на обществени поръчки, както и по изпълнение и приключване на сключените договори.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна