Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Позицията на Русия в Съвета за сигурност на ООН относно Сирия няма да се промени

Снимка: БГНЕС
След Националния съвет на "Движение България на гражданите", който се проведе в Стара Загора, Меглена Кунева прогнозира, че позицията на Русия в Съвета за сигурност на ООН относно Сирия няма да се промени. Според нея, Конвенцията за забрана на химическото оръжие дава възможност за легален военен удар, за това въпросът за хуманитарната страна е особено важен. 

За Кунева най-добър би бил предупредителният удар срещу Сирия, който ще ограничи или изключи напълно човешки жертви. По-важно от това дали ще изпратим войски е какво мисли българинът за хуманитарната криза в Сирия. Затова Кунева препоръча проучване на общественото мнение:

От там нататък са другите въпроси – разчитаме ли на "Фронтекс" – това е общото опазване на границите, трябва да знаем колко ни помагат, искаме ли още, кога, как разменяме информацията.

Присъствието на исляма в агресивния му вариант е на границата ни. В други страни има специални институти, които имат голяма експертиза по тези въпроси, а ние изоставаме, предупреждава Кунева:

Ние трябва да имаме експертиза, трябва да имаме мислене, трябва да имаме разбиране. Тези бежанци, които идват от Сирия, ще могат ли да се впишат в България, тук ли ще останат, какво мисли нашето общество за бежанците, приемаме ли ги, къде работят.

За бъдещето на Реформаторския блок и отношенията му с ГЕРБ Найден Зеленогорски каза:

Естествено е, че ние не искаме да затръшваме вратата пред партии, които са се дефинирали център-дясно, въпреки това, че дълбоко се съмняваме, че те са десни, но няма как да забравим лошата и порочна практика по правене на избори и по управлението на България.
По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна