Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен: Режимът в Сирия е отговорен за химическата атака

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че му е била представена информация, която го е убедила не само, че в Сирия е имало химическа атака, но и че отговорността за нея е на режима в Дамаск.

Расмусен обаче отказа да съобщи подробности под предлог, че по принцип не коментира разузнавателна информация. По време на месечната си пресконференция в Брюксел, той заяви, че на този етап не вижда допълнителна роля за Алианса в сирийския конфликт.

НАТО вече изпълнява функциите си на форум за консултации между отделните страни-съюзници, от тях зависи да решат дали и как ще действат, посочи Расмусен:

Има съгласие, че е нужен силен международен отговор, за да предотвратим бъдещи химически атаки. Ще бъде опасен сигнал към диктаторите по цял свят, ако не реагираме – въпросът е как да стане това.

Той добави, че за кратка и целенасочена военна операция, осъществена от отделни страни, не е нужно да се използват съоръжения или структури на НАТО, както и че ако Турция бъде нападната, това ще се смята за атака срещу Алианса и ще доведе до съответния отговор.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна