Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия в НС отложи гласуването за неутралитет при атака срещу Сирия

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по отбраната отложи гласуването на проекторешение за неутралитет на България при евентуална военна намеса в Сирия. Предложението беше направено от партия "Атака" в началото на политическия сезон.

Решението ще бъде оБсъдено следващият четвъртък. Затова Илиян Тодров от "Атака" каза:

Доводите, които ни се дадоха мен не ме удовлетвориха по никакъв начин. Останах с впечатлението, че може би господарите от САЩ и Израел още не са наредили на своите подчинени от БСП, ДПС по мнения да вземат по въпроси, каква позиция официално да вземе страната ни по този въпрос.

Засега българското правителство е обявило, че няма да участва в коалиция на желаещите страни и ще изчака решението на Съвета за сигурност на ООН. Точно с това, че подобно решение няма, председателят на комисията Янко Янков каза, че е отложено решението за разглеждане на неутралитета.

Там е записано, че Министерският съвет се лишава от всички възможности за действия по отношение на сирийската криза, което не е коректно. На практика никой нищо не е поискал от нас към този момент. Все още няма пълната информация от експертите на Организацията на обединените нации какво точно се е случило. Има динамика в поведението на различните страни, и на Русия включително... Връзваме ръцете на правителството по този начин.

Заместник главният министър Неджми Али допълни, че заради задължението на България да приема бежанци, страната ни все пак не е неутрална по кризата в Сирия. 

Знаете, че има съставен Национален оперативен щаб за посрещане на бежанската вълна. В един последващ момент нашият принос може да бъде много различен. Той може дабъде и от хуманен характер - да пратим наши подразделения, примерно на ВМА.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна