Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видео материалите за жертвите на химически атаки в Сирия може да са били фалшифицирани

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руското външно министерство съобщи, че по време на брифинг в щаб-квартирата на ООН в Женева са били представени убедителни доказателства за фалшифициране на сведенията за химическата атака край Дамаск на 21 август.

Информацията е била представена по време на брифинг на тема: „Правата на човека и въоръжените конфликти: заплахата на САЩ да използват сила срещу Сирия и международно право", се казва в съобщението на руското външно министерство. Изказвания са направили международни експерти, сирийски обществени и религиозни лидери, както и кореспондентът на информационния телевизионен канал "Русия 24" Анастасия Попова, която дълго време е работила в Сирия.

Според руското външно министерство, били са представени убедителни доказателства, че видео материалите и снимките на жертвите на предполагаемата химическа атака в покрайнините на Дамаск на 21 август са били изфабрикувани предварително. Пред аудиторията са били демонстрирани показанията на множество свидетели, които единодушно са заявили, че химическата атака в предградието Източна Гута е дело именно на сирийските бунтовници. Резултатите от разследването и показанията на свидетели са били предадени на Независимата анкетна комисия за Сирия, се казва още в съобщението на руското външно министерство.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна