Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации сезират прокуратурата за нарушения в Челопеч

Снимка: Архив

Граждански организации от Челопеч и природозащитници са сезирали прокуратурата за нарушения, извършвани на територията на рудника, стопанисван от канадската фирма "Дънди Прешъс Метълс". Сигналите са за експлоатация, застрашаваща околната среда, здравето и жилищата на хората в района.

За пореден път, в контекста на изказванията на премиера Пламен Орешарски за преразглеждане на концесиите в държавата, жителите на Челопеч призовават за разтрогване на договора за добив на злато с канадската компания "Дънди Прешъс Метълс", защото нарушава всички правила за експлоатация, обясни Добри Добрев, председател на гражданския комитет:
Първо, кражба от складирания концентрат, който е арсенов и контрабандно превозване за преработка в Пирдоп. Искаме незабавно стартиране на следствени действия от страна на прокуратурата. Второто нещо - отдаване на концесия, а само един процент печалба за нашата страна.

Тежко увреждане здравето на хората и пропадане на домовете им, посочва още като проблем Петя Чолакова от сдружение "За по-добър живот".
Няма цели стени от къщите, но те им обясняват, че това не било от добива. Обикновените баби, които имат 150 лева пенсия, произвеждат картофи, домати и зеле, за да се изхранват и те съдържат арсен и тежки метали и те трябва да избират - или да умрат от глад, или да умрат от рак. Кой ще опази защитения вид - човек, челопечани и село Челопеч.

Рушат се още защитени зони по "Натура", добивът се разширява без ОВОС и разрешение, държавата не взема отношение и търпи да я ограбват, казва и професор Вълко Гергелчев:

2010-а година те са добили един милион и сто хиляди тона. Печалбата им е само за олово, мед и цинк 617 милиона долара. Те трябвало да платят 18,5 милиона лева, а те плащат само шест и седем, това е 0,9 на сто, тоест това е чиста кражба.

 

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна