Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ се споразумяха за сирийските химически оръжия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Русия и САЩ се споразумяха за сирийските химически оръжия. Най-напред постигнахме съгласие по обема и типа химическо оръжие, което се намира на разположение на режима на Асад. На второ място получихме подкрепата на международната общност за решаване на въпроса за утилизацията на химическото оръжие - така държавният секретар на САЩ Джон Кери обобщи срещата в Женева с руския външен министър Сергей Лавров.

"Това, за което се споразумяхме, може да се превърне в първата важна конкретна стъпка. Съединените щати и Русия са съгласни по въпроса, че не трябва да има военно решение на конфликта в Сирия. То трябва да бъде политическо. То трябва да бъде намерено на масата за преговори. Ние, заедно, оставаме дълбоко ангажирани да го постигнем", каза Джон Кери. 

На свой ред Сергей Лавров отбеляза, че решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия може да спомогне за създаването в Близкия изток на зона свободна от оръжия за масово унищожение.

"Това споразумение бе постигнато в много кратък срок. Според нас при наличието на добра воля и ясни позиции на държавните глави, Русия и Съединените щати могат да постигат резултати за регулирането на ключовите съвременни проблеми, включително заплахата от разпространение на оръжия за масово поразяване", думи на Сергей Лавров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна