Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Великобритания привестват споразумението от Женева

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Франция приветства споразумението между Русия и САЩ за унищожението на сирийските химически оръжия.

Френският външен министър Лоран Фабиюс определи като важен напредък проекто споразумението, постигнато в Женева, за премахване на химически оръжия от сирийския режим. Условията за прилагане на споразумението ще бъдат обсъдени в Париж в понеделник, когато министърът ще приеме на работна среща държавният секретар на САЩ Джон Кери и британския си колега Уилям Хейг. Фабиюс уточни също, че Франция ще изчака доклада на инспекторите от ООН за химическата атака в Дамаск, за да формулира окончателната си позиция.

Дипломатическите действия на Париж по сирийския конфликт продължават с утрешното посещение на министър Фабиюс в Пекин. От своя страна френският президент Франсоа Оланд обеща да изложи пред французите позицията си за Сирия в телевизионно интервю в неделя.

Британският външен министър Уилям Хейг също приветства споразумението между Русия и САЩ за унищожаването на сирийските химически оръжия, предаде Ройтерс.

Разговарях с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Обединеното кралство приветства руско-американското споразумение за химическите оръжия на Сирия. Спешна работа по прилагането започва сега", написа той в Туитър.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че руско-американското споразумение за унищожаването на химическите оръжия на Сирия би трябвало да позволи да се сложи край на "ужасните страдания" на сирийците.

Лидерът на бунтовническата Свободна сирийска армия генерал Селим Идрис отхвърли споразумението за елиминирането на химическите оръжия на Сирия до средата на 2014 година.

Не можем да приемем никаква част от тази инициатива, тъй като тя игнорира масовите убийства на наши съграждани, подчерта той.

По публикацията работиха: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж, Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна