Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързите кредити са скъпи и с високи лихви

Снимка: БГНЕС

Бързите кредити са скъпи и с високи лихви, предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Преди да изтеглят такъв заем, хората трябва внимателно да съберат информацията за кредита и за пазара и да не пропускат написаното с дребен шрифт в договора.

Понякога рекламите за бързи кредити са с непълни и неясни условия. Пазарът на лесните заеми обаче продължава да се развива и хората го използват най-вече за да покрият битовите си сметки, при спешни нужди и макар и по-рядко - за ремонти или почивки.

Потребителите трябва да внимават за общата сума за връщане, лихвения процент, срока на договора, размера и броя на погасителните вноски. Кредитите могат да бъдат сравнени най-точно по годишния процент на разходите. В него се включва и лихвата, и останалите дължими такси и комисиони, например за разглеждане на документи или за обработка.

Информацията, за която гражданите трябва да бъдат внимателни, е записана в Стандартен европейски формуляр. Ако потребителят не разбира нещо в него, има право на разяснение, уточняват от Комисията за защита на потребителите. Важно за хората е, че могат да се откажат от договора за кредит до 14 дни след сключването му, но след като изпратят уведомление до кредитора и върнат получената сума, заедно с начислената до момента лихва. Парите трябва да се възстановят не по-късно от 30 дни след изпращането на уведомлението.

Комисията за защита на потребителите уточнява, че потребителите имат право изцяло или частично да погасят кредита си по всяко време, без такса, освен при тези договори, в които е записано, че за предсрочното погасяване се плаща такса в определен лихвен процент от предсрочно погасената сума.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна